Dat groenten gezond zijn weten we allemaal maar wat doen groenten nou echt voor je darmen? Groenten voorzien je kind niet alleen van vitaminen en mineralen maar juist die vezels zijn zo belangrijk voor een goede darmgezondheid. Die vezels geven de ontlasting volume in de darmen en daardoor komt de peristaltiek op gang. Dat betekent dat je kind automatisch meer gaat poepen. En dat is hartstikke gezond! Kinderen poepen regelmatig veel te weinig, een dagje niet, een paar dagen niet, of slechts een keutel per dag. En dat is niet bevorderlijk voor gezonde darmen. Je kind zou eigenlijk dagelijks een ‘mooie worst’ moeten hebben, twee keer per dag kan ook.
De meeste kids die ik begeleid vanwege eczeem hebben vaak ook ontlasting die niet zo lekker loopt. Obstipatie, diarree, overmatige winderigheid of nooit een wind laten, buikpijn of een opgeblazen buik, onregelmatige ontlasting, plakpoep of poep die (enorm) stinkt. Het zijn allemaal tekenen dat de darmen uit balans zijn en dat zie je vaak terug aan de huid. Voor een mooie huid is het belangrijk dat de ontlasting lekker soepel blijft lopen en dat bereik je onder andere met het eten van (veel) groenten. Darmen zijn namelijk zoveel meer dan alleen een ‘poepfabriek’. Zo’n 80% van het immuunsysteem bij je kind (en jezelf!) bevindt zich in de darmen.
In je benzineauto stop je geen diesel anders rijdt hij niet. Zo werkt het ook met onze darmen.
Darmgezondheid, spil van het lijf
Het begint allemaal in je darmen. In die prachtige poepfabriek (de darmen) leven allerlei verschillende bacteriën (de darmflora). Klinkt misschien vies maar je hebt ze hard nodig! Ze dragen namelijk bij aan een gezond lijf dus je kunt er maar beter goed voor zorgen. Ik maak altijd de vergelijking met een auto; in je benzineauto stop je geen diesel anders rijdt hij niet. Zo werkt het ook met onze darmen. Als je de darmen niet de juiste voeding geeft dan zullen ze na verloop van tijd beginnen te haperen. Je kunt dat bijvoorbeeld merken aan minder energie, buikklachten, huidproblemen zoals eczeem, slecht slapen, vaak ziek zijn, verkoudheid en talloze andere klachten.
Maar weinig kids komen echt aan voldoende groenten. Een hapje, twee hapjes, een dag niet of een bepaalde periode niet. Wat vaak meespeelt is het kieskeurige eetgedrag van kids en dat helpt niet mee om je kind voldoende groenten te laten eten. Dat kan als ouder soms behoorlijk frustrerend zijn. In mijn andere blogs vind je genoeg inspiratie om je kind wel aan die groenten te krijgen.
Alles wat je kind in zijn mond stopt heeft invloed op de darmflora. Het westerse voedingspatroon is niet bepaald goed voor die lieve beestjes (de darmbacteriën). Dit voedingspatroon is rijk aan zuivel, gluten, bewerkt voedsel, geraffineerde suiker, transvetten en arm aan vezels uit groenten en fruit. De darmflora van je kind breidt zich steeds meer uit met verschillende stammen bacteriën. De belangrijkste voedingsbron voor de darmbacteriën zijn vezels. En dan met name fermenteerbare vezels. Fermenteerbaar wil zeggen dat de goede darmbacteriën de vezels kunnen verteren en gebruiken als voeding. Welke voeding dat is vertel ik je verder op dit blog. Je hebt verschillende soorten vezels, namelijk de oplosbare en de onoplosbare vezels. Je hebt ze allebei nodig voor gezonde darmen. De goede darmbacteriën eten met name de oplosbare vezels, dit wordt ook wel prebiotica genoemd. Je zou ze kunnen zien als ‘het lunchpakketje’. Het is echt voeding voor je darmbacteriën en je kunt ze in verschillende soorten voeding vinden.
Maar je hebt ook onoplosbare vezels. Deze nemen vocht op in de darmen en geven volume aan de darminhoud. Hierdoor krijg je een goede peristaltiek waardoor je kunt voorkomen dat je kind moeilijk naar het toilet kan (obstipatie).
De straatvegers van je darmen
Onoplosbare vezels zijn een soort van straatvegers van je darmen. Door het weinig eten van voeding die juist zo belangrijk zijn voor de darmen (en daarmee de darmbacteriën) ontstaan er te weinig goede darmbacteriën. En laten die juist zo belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem (want 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen!). Uit de ontlastingsonderzoeken die ik samen met mijn collega Janneke de Boer van Gezond Begin inzet zie ik regelmatig een tekort aan deze goede darmbacteriën. Dat kan zijn doordat deze geen voeding maar vulling krijgen en daardoor uitgehongerd raken. Om die redenen is het belangrijk dat je kindje dagelijks voeding binnenkrijgt die ook daadwerkelijk wat voor zijn darmen doet. Zo kan je een hele hoop vervelende klachten voorkomen.
Je zou dus kunnen zeggen; hoe eenzijdig het voedingspatroon is (o.a. tekort aan groenten), hoe slechter het met je darmflora gesteld is waardoor je kindje eerder kans heeft op het ontstaan van ziektes.
Groenten, de vijand van je kind
Veel kids hebben geen zin in het eten van groenten. En dat is zo jammer omdat ze ervoor zorgen dat klachten zoveel mogelijk buiten de deur blijven en je kind daardoor lekker in zijn lijfje zit. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om je kind wel aan die groenten te krijgen. Dinsdag 29 maart 2022 om 20.00 uur geef ik een masterclass ”Maak groenten eten leuk voor kids”. Hierin ga ik dieper in op hoe je je kind op een leuke manier (meer) groenten kunt laten eten en wat daarbij komt kijken. Inschrijven kan onderstaande button. Je betaalt eerst via een IDEAL link waarna je na betaling je gegevens kunt doorgeven via een inschrijfformulier. Komt het tijdstip je niet uit? Terugkijken is mogelijk met de replay die je na afloop ontvangt zodat je hem kan kijken wanneer het jou uitkomt. De masterclass zal ongeveer een uur in beslag nemen.