Eczeem is een ontzettend vervelende en pijnlijke kwaal. Helaas hebben steeds meer kinderen hier last van. In de praktijk kom ik het ook regelmatig tegen. Sommige ouders hebben een heel traject met hun kind doorlopen. Van (huis)artsen en dermatologen tot verschillende diëten en behandelingen met hormoonzalven. Een hormoonzalf blust het ergste brandje, het kan fijn zijn om het achter de hand te hebben. Het vervelende alleen is dat het de oorzaak niet wegneemt en de vraag is of het wegblijft als je stopt met de zalf… Helaas zijn veel (huis)artsen erop gericht om te behandelen met medicatie zonder dat er gekeken wordt naar het voedingspatroon van het kind. Een hele belangrijke stap die niet gemist mag worden!
Als je kind eczeem heeft kan je denken; ”het zal vast vanzelf wel overgaan”. Dit is een teken dat het (kinder)lijf fluistert, en wil dat je daarnaar luistert. Wacht niet totdat het lijf begint te schreeuwen en probeer te kijken wat er aan de hand is. Je zou gelijk kunnen hebben dat het vanzelf overgaat, mijn ervaring is dat het van kwaad tot erger kan worden als je het niet aanpakt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de klacht zich na verloop van tijd kan verplaatsen naar andere slijmvliezen zoals de longen.
Tijdens een consult sprak ik een moeder over haar dochter en haar verhaal heeft mij erg geraakt. Ze is bij mij terecht gekomen omdat haar dochter niet kon slapen door de erge jeuk die zij had aan haar armen. Ze had diverse medische routes doorlopen. ”Samen met mijn dochter ging ik naar de huisarts in de hoop dat er wat aan haar eczeem gedaan kon worden. Al vrij snel werd er hormoonzalf voorgeschreven zonder dat er ook maar iets is gevraagd over het voedingspatroon. Ik ben een moeder die het heel graag op een natuurlijke manier wil oplossen. Op advies van de huisarts werd ik voor de zekerheid naar het ziekenhuis doorverwezen voor een afspraak bij de dermatoloog. Ook zij kwamen snel tot de conclusie dat het eczeem was en dat het smeren van hormoonzalf de beste oplossing was om het snel onder controle te krijgen. Toch bleef ik maar het gevoel houden dat er een andere oplossing moest zijn. Gelukkig kwam Tamara op mijn pad en is het eczeem al zoveel minder! Daardoor slaapt ze beter en zit ze lekkerder in haar vel. We zijn er nog niet maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”
En dit is wat ik vaak te horen krijg. Ouders die diverse medische routes doorlopen hebben met hun kind in de hoop dat er iets aan gedaan kan worden. Het is een logische stap om eerst met je kind naar de huisarts te gaan. Vaak worden er hormoonzalven voorgeschreven om de klachten te verlichten. Het fijne hieraan is dat het vaak helpt, de vraag is alleen voor hoe lang? Eigenlijk zou preventie een belangrijke rol moeten spelen binnen de reguliere gezondheidszorg. Deze schakel ontbreekt vaak. Medische zorg is ontzettend belangrijk en onmisbaar. Toch vind ik dat veel ziektes een andere aanpak nodig hebben. Meer gericht op wat voeding voor het (kinder)lijf kan betekenen. Dit is iets wat vaak onderschat wordt. Met de juiste voeding help ik kinderlijfjes in balans te brengen waardoor ze hun energie weer kunnen richten op de leuke dingen in het leven.
Wat is eczeem?
Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid en komt bij veel kinderen voor. Het is een duidelijk voorbeeld van een overactiviteit van het immuunsysteem. De huid is onderdeel van onze lichaamsbarrière en zou ons eigenlijk moeten beschermen tegen de invloeden van buitenaf. De huid behoort tot het slijmvlies immuunsysteem, je zou het ook wel de eerste lijn van de afweer kunnen noemen. Het verdedigt je lijf voor indringers van buitenaf. Hierbij is een goede darmgezondheid erg belangrijk en speelt de darmflora een belangrijke rol. Voor meer informatie lees ook eens mijn blog De darmflora + tips voor voeding | duintuin. Bij eczeem werkt de huidbarrière niet optimaal. Hierdoor kan het zijn dat er via de huid afvalstoffen worden uitgescheiden doordat deze hun weg niet kunnen vinden via de darmen (omdat deze niet optimaal werken). Hierdoor speelt de huid een (tijdelijke) rol in de ontgiftingsfunctie.
Er speelt dus iets in het lijf waardoor de eczeem getriggerd wordt. Het is belangrijk om niet alleen de klachten te behandelen (= symptoom bestrijding), maar ook op zoek te gaan naar een blijvende oplossing om de oorzaak van de klacht aan te pakken. Laat je goed informeren en zoek hier hulp bij.
Hoe herken je eczeem?
Wanneer je kind last heeft van eczeem kan hij last hebben van een rode huid, schilfertjes, jeuk, een droge of schrale huid maar soms ook blaartjes, kloofjes of korstjes. Eczeem is niet besmettelijk, wees hier niet bang voor. Je kunt je kind (of baby) prima een knuffel geven. Sterk nog, dit is heel belangrijk voor de binding met je kind. Eczeem kan op verschillende plaatsen voorkomen, bijvoorbeeld op het hoofd, gezicht, ellebogen, knieën of andere plekken op het lijf.
De klachten zijn veelal te herleiden naar niet goed werkende darmen. Voeding speelt hierin een belangrijke sleutelrol en kan het immuunsysteem zowel positief als negatief beïnvloeden. Elke hap voeding die je kind (of jezelf) eet zet ontstekingen in het lijf aan of uit. Het is dus belangrijk dat de voeding die gegeten wordt bijdraagt aan een gezond lijf. Goed om hier eens kritisch naar te kijken.
Wat kan jij zelf doen om je kind te helpen?
- Gebruik natuurlijke (huid)verzorging. Er is veel rommel te koop, ook helaas die ‘speciaal voor baby’s en kinderen’ bedoeld zijn.
- Laat je kind voldoende drinken. Met drinken bedoel ik het liefst water. Dit is belangrijk om de huid te hydrateren en afvalstoffen kwijt te raken. Vermijd het drinken van sapjes en frisdranken vanwege de vele suikers die erin zitten. Suiker is ook weer stress voor je lijf die de eczeem ook triggert.
- Zorg voor genoeg groenten en eet het liefst alle kleuren van de regenboog. Vind je het lastig om je kind aan voldoende groenten te laten komen? Download dan hier mijn gratis E-book ”Stop die moeilijke eters”.
- Gebruik gezonde vetzuren. Hiermee bedoel ik de omega 3 vetzuren. Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Waar je ze in kunt vinden lees je hier.
- Zorg voor voldoende ‘goede bacteriën’. Deze zijn niet alleen te vinden in gefermenteerde voeding, maar ook in de aarde. Laat je kind dus lekker buiten spelen en vies worden. Dit vuil draagt bij aan de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem.
- Zoek naar de oorzaak van de klacht. Eczeem is vaak een teken dat er meer speelt in het lijf en gaat vaak gepaard met andere klachten als o.a. terugkerende verkoudheden, oorontstekingen en (long)infecties.
De eerste stap..
Voeding speelt een onmisbare rol bij het aanpakken van eczeem. Het is dus belangrijk dat je het (kinder)lijf voorziet van de juiste voedingsstoffen om dit probleem aan te pakken. Het kan soms knap lastig zijn om zelf de oorzaak aan te pakken. Zeker omdat iedereen er ook wel wat over te zeggen heeft. Gelukkig zijn er veel manieren om je kind te helpen. De eerste stap die je kunt nemen is het aanvragen voor een gratis mini-consult. Samen kijken we wat ik voor je kind kan betekenen. Ik werk samen met een orthomoleculair darm therapeut waardoor we je kind zo optimaal mogelijk kunnen helpen. Het inzetten van een ontlastingsonderzoek behoort ook tot de mogelijkheden. Zo kunnen we nog gerichter te werk gaan om jouw kind weer een blij lijf te bezorgen.
Blijf er niet mee rondlopen, er is genoeg aan te doen. Ik help je daar graag bij!
Gezonde groetjes,
Tamara
Bronnen:
Holistik, Amber Albarda.