Het is december, een drukke maand met feestdagen. Eigenlijk best wel raar he dat sinterklaas, kerst en oud en nieuw in één maand ‘gepropt’ zitten. Uitgebreid koken, snoepen en andere lekkernijen vormen hierbij een belangrijke sociale basis. Net zoals het snoep met Sint Maarten. Ze hebben allemaal wat gemeen met elkaar: suiker! Toch vinden we het normaal en gebruiken het in overvloed, het is een soort van ‘ingeburgerd’ zou je kunnen zeggen.
Het kinderlichaam dat volop in de groei is schreeuwt om vitamines, mineralen en gezonde vetten. Voor overbodige suikers, transvetten en onnodige toevoegingen in bewerkte voeding is in het voedingspatroon van kinderen (en volwassenen) weinig ruimte. In bijna alle bewerkte voeding is suiker te vinden. En aangezien we tegenwoordig veelal bewerkte voeding eten, krijgen we daarmee ook veel suikers binnen. Bewerkte voeding bevat eigenlijk weinig goeds voor je lichaam en je blijft er vaak van dooreten. Hierdoor eet je kind automatisch minder groente die juist zo belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling.
Per dag krijgt de gemiddelde Nederlander veel te veel suiker binnen, zo’n 103 gram (staat gelijk aan ruim 400 kilocalorieën!). Dat is behoorlijk veel als je vergelijkt dat je eigenlijk maximaal 15 gram toegevoegde suikers binnen ‘mag’ krijgen. Suiker wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd, en dat is niet voor niets. Het zorgt namelijk voor flinke schommelingen in je bloedsuiker waardoor je steeds meer behoefte hebt aan suiker. Daarbij werkt het ook zeer verslavend en vergroot het de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Ja ook zijn er helaas steeds meer kinderen met diabetes en neemt dit aantal jaarlijks toe. Suiker verhoogt ook de kans op het krijgen van kanker, best heftig toch?
Wist je dat onze alvleesklier, ook zo’n mooi orgaan, insuline aanmaakt? Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuiker weer genormaliseerd wordt. Hierna kan hij dan weer verder met waar hij eigenlijk het grootste deel voor bedoeld is; je spijsvertering. Alleen doordat we tegenwoordig de hele dag door eten, en dan ook nog eens veel suiker, komt je lichaam maar weinig toe aan het goed verteren van je maaltijd(en). Je alvleesklier maakt overuren door de productie van insuline, hierdoor raken je cellen steeds minder gevoelig voor insuline en word je insulineresistent. Gevolg; een minder goed werkende alvleesklier en diabetes.
Je lichaam raakt uit balans door de hoeveelheid suiker die we binnenkrijgen. Misschien herken je het ook wel dat je weinig energie hebt en aan het einde van een dag uitgeblust op de bank ligt. Of dat je nooit zonder zakdoeken de deur uit gaat omdat je regelmatig een loopneus hebt. Suiker vermindert namelijk ook je immuunsysteem, en laat die nou net belangrijk zijn voor je afweer. Wanneer je iets met suiker eet heeft je immuunsysteem het 4 uur lang erg zwaar, kun jij je voorstellen wat er gebeurt als je de hele dag door suiker eet? Kinderen in de groei bouwen door de grote hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen ook een minder sterk lichaam op. Hierdoor kunnen er op latere leeftijd klachten ontstaan.
De lijst van klachten die kunnen ontstaan door het gebruik van geraffineerde suiker is erg lang. Zo veroudert je huid ook sneller, word je sneller ziek, brengt het schade aan je zenuwen, je nieren gaan slechter werken en je lever heeft het zwaar te verduren. Zoals ik eerder beschreef verhoogt het ook de kans op kanker, en laten kankercellen suiker nou heerlijk vinden! ‘’Maar nee dat kan niet’’ wordt er in de reguliere zorg vaak beweert… nu weet jij beter.
‘’Maar Tamara mag ik dan nooit meer suiker eten?’’. Mijn advies is om geraffineerde suiker zoveel mogelijk te vermijden. Heb je echt behoefte aan iets zoets? Kies dan voor een natuurlijke variant als ahornsiroop, (koudgeslingerde) honing of gedroogd fruit verwerkt in bijvoorbeeld baksels. Maar let op, dit zijn ook suikers. Weliswaar in natuurlijke vorm, maar je lichaam maakt hier geen onderscheid in. Ook al wisselt de glycemische index* van elk product weer, snoep met mate en geniet van een taartje op zijn tijd op een verjaardag. Ik bedenk mij altijd; ‘’Is dit taartje het echt waard?’’. Van fruit kun je 2 stuks per dag eten. Omdat je deze in zijn geheel eet weet je lichaam hier raad mee, het bevat namelijk vitaminen, mineralen en vezels. Dit heeft geraffineerde suiker (witte tafelsuiker) niet. Wanneer je bij je fruit een paar nootjes eet (eiwitten en vetten), worden de suikers afgeremd en stijgt je bloedsuikerspiegel niet zo hoog.
Ook ziet je lichaam simpele koolhydraten als (wit)brood, pasta, koekjes etc. als suiker. Deze koolhydraten leveren snel energie en worden omgezet in suiker met een schommeling in de bloedsuikerspiegel als gevolg. Je kunt beter kiezen voor VOLWAARDIGE granen als boekweit, haver, gierst en zilvervliesrijst. Kies liever niet voor tarweproducten omdat ze flink bewerkt zijn en onze darmen irriteren en de bloedsuikerspiegel ook doet stijgen wat uiteindelijk tot gezondheidsklachten leidt.
Vind je het moeilijk om de verleidingen te weerstaan en heb je continu behoefte aan iets zoets?
Ik kijk heel graag samen met jou naar een oplossing voor jou en je kindje tijdens een gratis mini consult. Deze kan je hier aanvragen.
* De glycemische index zegt iets over de mate waarin de bloedsuiker stijgt