Misschien ken je deze uitspraak wel en vele zijn er groot mee geworden. Miljarden mensen drinken dagelijks melk of andere zuivelproducten. Want als je aan calcium denkt denk je vaak aan melk toch? Er wordt ons geleerd dat melk goed voor ons is. Toch is het tegendeel waar en bevat melk eigenlijk geen goed opneembaar calcium. Best wel schrikken he als je denkt goed bezig te zijn?
Vooral Nederland is echt een melkland, we drinken het dan ook graag. Voor de melkindustrie is het goed maar voor ons minder. Nu vraag je je misschien af waarom? Koemelk is namelijk ontworpen voor kalveren en niet voor mensen. De mens is het enige zoogdier dat na de zoogperiode doorgaat met het drinken van melk, en dan nog van een ander zoogdier ook! Een kalf dat klaar is met ‘spenen’ (het drinken van melk bij de moeder koe) zoals ze dat noemen, zal overgaan op grazen.
De koeien van tegenwoordig produceren abnormaal veel melk. Waar dit vroeger zo’n 9 liter per dag was is dat nu ruim 30 liter(!). Koeien worden 7 dagen in de week meerdere keren per dag gemolken om te melkproductie te stimuleren en door de groeihormonen en het ‘krachtvoer’ die de koeien krijgen. Bij infecties krijgen de koeien vaak antibiotica. Al deze stoffen komen ook in de melk terecht die wij drinken…
Wij mensen blijven eigenlijk maar melk doordrinken, ook na de zoogperiode. Toch is dit niet verstandig. Het heeft ermee te maken dat koemelk het complexe eiwit caseïne bevat. Dit is een eiwit wat alleen het viermagen-stelsel van de koe kan verteren. Mensen hebben één maag en kunnen dit niet goed verteren. Misschien herken je ook wel dat melk slijmvormend is? Dit doet je lichaam niet voor niets, sterker nog, het is een beschermingsmechanisme. Het slijm verzacht de irritatie aan je slijmvliezen.
Koemelk bevat IGF-1, dit is een groeihormoon dat kalveren snel en in korte tijd laat groeien. Wanneer mensen melk drinken en in de lengte volgroeid zijn zullen ze het er in de breedte bijkrijgen. Het is dus ook zeker goed om zuivel te laten staan als je wilt afvallen. Ook hebben melkgebruikers vaak hogere IGF-1 niveaus in hun bloed. De caseïne kunnen als opiaatachtige stoffen (exorfines) in onze hersenen belanden en daar ons ‘beloningssysteem’ uit balans brengen. Hierdoor hebben we ook grotere behoefte aan ‘troostvoeding’ als brood (tarwe), koek, fastfood en ander bewerkt voedsel. Deze troostvoeding zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen, maar zijn we dat ook echt?
Veel klachten als oorontstekingen, astmatische klachten, eczeem, acné, darmkrampjes en meer ontstaan vaak doordat koezuivel ontstekingsbevorderend werkt en allergie opwekkend is. ‘’Maar moet ik mijn baby of kind dan geen zuivel geven?’’ vragen ouders mij wel eens. Baby’s en kinderen hebben tijdens de zoogperiode melk van een zoogdier nodig, dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind, hierin zijn er ook weer alternatieven voor koezuivel. Hierna kan je dit af en toe eens geven maar vormt het niet de basis. Calcium bijvoorbeeld kan je uit zoveel meer bronnen halen dan uit melk, deze zijn ook nog eens beter opneembaar.
Nu vraag je je vast af wat er zonder melk met je botten en tanden gebeurt? Nou, die worden er alleen maar beter en sterker op! Melk bevat namelijk vrij veel fosfor, een mineraal wat zich aan calcium hecht, waardoor jij het niet of slecht kunt opnemen. Bovendien zorgt zuivel van de koe vaak voor gezondheidsproblemen. Maar wees niet getreurd, want calcium zit in zoveel ander voedsel! Hoe denk je dat de koe anders aan zijn calcium komt?
In onderstaande voeding zit veel calcium:
- Groene bladgroente
- Sesam (zaadjes, tahin)
- Peterselie
- Broccoli
- Boerenkool Noten en zaden (zoals amandelen en zonnebloempitten)
- Zeegroente als zeewier en zeekraal
- En nog talloze andere soorten voeding
Het is belangrijk dat je hierbij voldoende vitamine D binnen krijgt (door de zon en suppletie) zodat je de calcium goed kan opnemen. Op deze manier neem je veel meer calcium op dan je met melk deed.
Geraadpleegde bronnen:
Syllabus kindervoedingscoach, Better Health Academy
Amber Albarda
Rineke Dijkinga