Als orthomoleculair kindervoedingscoach geef ik adviezen over voeding en suppletie volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Ortho molecu wat? Ja een hele mond vol. Eerlijk gezegd struikelde ik er aan het begin ook over. Maar wat is dit nou precies? Het woord orthomoleculair is afgeleid van het Griekse woord ‘Orthos’ wat juist, goed of gezond betekent. ‘Moleculair’ heeft betrekking op het het hele lijf (de moleculen), oftewel; het lijf op de juiste/goede manier behandelen. In deze voedingsleer streven we ernaar om het lijf de juiste stoffen te geven zodat het optimaal kan werken om een gezond lijf te herstellen of behouden. Als orthomoleculair kindervoedingscoach kijk ik naar de oorzaak van de klacht. Dat is anders dan we in de reguliere geneeskunde kennen (waar ik van oorsprong vandaan kom). Vaak wordt er bij eczeem gesmeerd met vette crèmes of hormoonzalven en dat is eigenlijk niets anders dan de symptomen onderdrukken.
Eczeem wordt veroorzaakt doordat er disbalans is in het lijf. Het is eigenlijk een noodkreet van het lijf in de hoop dat je ernaar luistert. Door het voedingspatroon te verrijken met voeding in plaats van vulling zullen een hoop klachten voorkomen kunnen worden. Ik vind het geweldig om te zien hoe ik de huid bij kids in mijn praktijk zie verbeteren door verandering van het voedingspatroon. Ik start bijna altijd met een ontlastingsonderzoek. Dit omdat bij eczeem de darmen eigenlijk altijd uit balans zijn.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; groenten en andere ”whole foods” (onbewerkte voeding) zijn ontzettend belangrijk voor kinderlijfjes in de groei en ontwikkeling. Hieronder heb ik belangrijke voedingsstoffen opgenoemd die hieraan bijdragen aan gezonde darmen en een mooie huid.
Vitamine C
Deze vitamine kunnen we niet zelf aanmaken en daarom zijn we volledig afhankelijk van voeding en suppletie. Vitamine C zit tegenwoordig te weinig in voeding en daarom kan het een goed idee zijn om naast voeding ook te suppleren. Vaak liggen de groenten en fruit die je koopt al even. Ze hebben transport en liggen vervolgens even op je (fruit)schaal. De vitamine C neemt steeds meer af waardoor je er minder van binnenkrijgt. Alle weefsels in het lijf zoals de huid, spieren, botten zijn afhankelijk van vitamine C. Zit in broccoli, paprika, waterkers, kool, aardbeien, bosbessen, bramen, citroen, tomaat, sinaasappel, grapefruit en bloemkool.
Zink
Dit mineraal is nodig voor de groei en ontwikkeling van weefsel maar ook voor een goed immuunsysteem. Het is een stof wat het lijf niet zelf kan aanmaken, dus het is belangrijk dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Zeker bij huidklachten. Zit in spinazie, asperges, gember, maar ook in kikkererwten, gedroogde abrikozen, volkoren granen, noten en eieren.
Vitamine D
Vitamine D, eigenlijk een hormoon. Dat komt omdat je huid onder invloed van de zon zelf vitamine D kan aanmaken. Er is alleen een ‘maar’… deze vitamine maak je pas voldoende aan als de zon op zijn hoogst staat (zomer), als je je niet hebt ingesmeerd met zonnebrand (pas op met verbranden…), en als de zon dan goed staat dan is het ook nog de bedoeling dat je daar voldoende tijd in doorbrengt met een zoveel mogelijk bloot lijf (lees; korte broek, shirtje of badkleding). Toch is blootstelling aan de zon vaak niet genoeg waardoor het nodig is om er meer van uit voeding te halen en suppletie. Er is steeds meer bekend over het belang van vitamine D en veel mensen hebben hier een tekort aan. Zo is hij niet alleen belangrijk voor de botgezondheid maar draagt het ook bij aan een sterk immuunsysteem. Bij eczeem, een droge huid en acne is er vaak sprake van een vitamine D tekort, hierdoor kan de huid zichzelf niet goed vernieuwen. Zonlicht en het suppleren hiervan spelen hier een belangrijke rol in.
Vitamine D vind je in vette (wilde) vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn en sardines. Maar om er voldoende van binnen te krijgen zou je dit elke dag moeten eten en dat is niet bevorderlijk voor zowel het milieu als je eigen gezondheid (want vis bevat ook toxines).
Omega 3
Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en stimuleren de groei en ontwikkeling van het kind. Omega 3 vind je naast wilde vette vis ook in plantaardige voeding zoals spruitjes, broccoli, kool, spinazie, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, walnoten, algen, maar ook in eieren (afhankelijk van wat de kippen voor voeding krijgen). Er is echter wel een verschil tussen de plantaardige en dierlijke variant omega 3. In dit blog ga ik hier niet dieper op in. Wil je hier meer over weten dan kan je hier meer lezen.
Ook sommige margarines bevatten omega 3 vetzuren. Maar let op; trap hier niet in! De omega 3 die hierin toegevoegd is mag geen naam hebben. Bovendien laat je gele oliën zoals margarine, halvarine, becel en andere bewerkte oliën liever uit je voedingspatroon. Ze zijn heel hoog in omega 6 wat er juist voor ontstekingen zorgt en het eczeem niet ten goede komt.
Vitamine A
Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die onder andere betrokken is bij de huid. Een tekort aan dit belangrijke vitamine kan leiden tot huidklachten zoals eczeem. Zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende vitamine A binnen te blijven krijgen. Dat is anders als beweerd wordt door verloskundigen, artsen, etc. Deze vitamine is namelijk heel belangrijk voor de ongeboren baby. Zo zorgt vitamine A voor de celdeling zodat het embryo kan uitgroeien tot een baby met organen en een gezond hart en speelt het een rol bij de vorming van onder andere het ruggenmerg. Wees dus niet bang om deze belangrijke vitamine te gebruiken. Zelfs in de multivitaminen speciaal voor de zwangere vrouw zit deze vitaminen er verhoogd in, en dat is niet voor niets!
Vitamine A vindt je onder andere in wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappel, waterkers, boerenkool, andijvie, snijbiet, veldsla, raapsteeltjes, maar ook in roomboter (liefst ongezout, biologisch en van grasgevoerde dieren), geitenkaas en lever.
Pre- en probiotica
Prebiotica zijn een soort van ‘lunchpakketjes’ voor de goede bacteriën in je darm. Het is voeding voor je darmflora. Zo helpen deze bacteriën voedingsstoffen te produceren die zorgen voor gezonde darmslijmvliezen en een betere spijsvertering. Ze bevorderen de groei van de goede darmbacteriën en kunnen daarmee je weerstand versterken. Door goed voor je darmen te zorgen kan je een hoop ziektes helpen voorkomen. Prebiotica wordt vaak verward met probiotica. Echter is het iets heel anders. Probiotica zijn echt de goede darmbacteriën en met prebiotica voed je die darmbacteriën.
Prebiotica vind je in knoflook, uien, aardpeer, prei, asperges, bananen, haver, appels, konjacwortel (heb je ook heerlijke noedels van), cacao (hallo chocolade liefhebbers!), lijnzaad, yakon (appelwortel), zeewier en gerst.
Probiotica vind je yoghurt (laat de voorkeur altijd uitgaan naar die van geit of schaap), kombucha (gefermenteerde thee), (water)kefir (gefermenteerd drankje), miso (japanse bouillon), zuurkool (wel uit het vat), kimchi (japanse variant van zuurkool), natto (gefermenteerde sojaboon), pure chocolade minimaal 85% (jaja daar is hij weer =)!
Lukt het je niet om je kind aan voldoende pre- en probiotica te laten komen? Geef je kind dan regelmatig een kuurtje om de darmen te boosten.
Gun jij je kindje meer groenten?
Vind je het (soms) een strijd om je kindje aan voldoende groenten te laten komen? Doe dan mee met mijn masterclass ”Maak groenten eten leuk voor kids”. In dit uurtje masterclass vertel ik je waarom kids ‘kieskeurig eetgedrag’ kunnen vertonen en vooral hoe kan je hiermee omgaan, hoe maak je groenten eten leuk en hoe doe je dat :)!
Ja ik gun mijn kindje meer groenten!
Ik kijk ernaar uit om je te zien in mijn masterclass!
Gezonde en lieve groet,
Tamara 💚
Inspiratie:
A Healthy life