In de praktijk zie ik veel kids met eczeem en hoor ik dat er al van alles geprobeerd is om het eczeem aan te pakken. Van verschillende zalven (met- of zonder hormonen), minder suikers (goede gewoonte!), meer groenten (waarbij dit vaak een ding is) en het gebruik van probiotica. Vaak hoor ik dan terug dat er probiotica wordt gebruikt in de hoop de (eczeem) klachten aan te pakken, maar dat geen effect heeft gehad. Er wordt vol enthousiasme met een pot probiotica gestart en nog altijd hebben kids last van klachten. Ik hoor dan vaak terug:
”Ik begrijp er niets van, ik begin er niet meer aan!”
Dit is niet helemaal waar en ik zal je uitleggen waarom. Probiotica werken anders zoals medicijnen dat doen. Voorbeeld: wanneer er bij eczeem hormoonzalf gesmeerd wordt zie je regelmatig dat het effect heeft. Het zal alleen steeds blijven terugkomen omdat je de oorzaak niet wegneemt. Hormoonzalf onderdrukt namelijk de eczeemklachten. Bij het gebruik van probiotica is dat anders, dit zijn levende bacteriën en hebben een positieve bijdrage aan de darmflora. Er is alleen een ‘maar’; zolang je die bacteriën niet goed te eten geeft zullen ze uithongeren en dus niet overleven. Bovendien is het ook noodzaak om de darmslijmvliezen te ondersteunen omdat de klachten vaak vanuit de darmen ontstaan, net zoals bij eczeem het geval is. Het is dus een samenspel waarbij alles met elkaar in harmonie moet leven.
In onze darmen leven talloze bacteriën, gisten en schimmels. Wanneer de darmflora in balans is, is de verhouding tussen al deze darmbewoners in evenwicht. Door het huidige westerse voedingspatroon zorgen we niet al te goed voor onze darmen en hebben de darmbewoners het ook zwaar te verduren. Er komen ongewenste ziektemakers binnen die de darmflora flink uit balans kunnen brengen en zo darmklachten, en daarmee eczeem veroorzaken.
Het immuunsysteem bevindt zich voor 70 á 80% in je darmen. Het darmslijmvlies in je darmen bestaat uit darmcellen die bij elkaar gehouden worden door middel van ‘douanepoortjes’, ook wel tight junctions genoemd. De darmflora beschermt de slijmvliezen in je darmen. Door het eten van bewerkte voeding is de kans aanwezig dat je die tigh junctions beschadigd. In dit blog ga ik hier niet verder op in.
Ik zie veel kids met klachten als eczeem, obstipatie, diarree, buikpijn, opgeblazen buik en weinig energie. Alles staat in verband met elkaar en zijn vaak te herleiden naar een darmflora die uit balans is. Ouders gaan vaak zelf op internet op zoek naar hoe ze deze klachten kunnen behandelen en beginnen dolenthousiast aan probiotica. Er zit alleen een ‘addertje onder het gras’, wanneer je de oorzaak (die vaak te vinden is in het voedingspatroon) niet wegneemt zal probiotica mogelijk niet het gewenste effect geven. In het huidige westerse voedingspatroon eten we zeer weinig probiotische voeding (en te weinig groenten!) die de darmflora juist zo hard nodig hebben. Ook is het gebruik van medicijnen zoals antibiotica niet bepaald bevorderlijk voor de goede darmbacteriën.
En dan te weten dat je met elke poepbeurt goede holbewoners (goede darmbacteriën) uitpoept is het belangrijk deze regelmatig aan te vullen. Waar we vroeger regelmatig gefermenteerde voeding aten, veel tijd doorbrachten in de natuur en daarmee in contact kwamen met de goede bacteriën in de aarde, doen we dit tegenwoordig veel te weinig. Je kunt dus niet zo 1, 2, 3… zeggen dat probiotica niet werken als je de oorzaak van de klacht niet aanpakt.
In de laatste fase van mijn traject introduceren we pas pre- en probiotische voeding en suppletie. Doen we dit eerder dan hebben de darmen eigenlijk nog onvoldoende ‘rust’ gehad. In de beginfase geven we de darmen rust en daarna gaan we aan de slag met de slijmvliezen die zich in de darmen bevinden (en waar het grootste deel van het immuunsysteem zich bevindt). Je zou dit proces ook kunnen vergelijken met een rommelig huis. Als je huis en grote puinhoop is en je laat daar een gezin wonen dan zullen ze zich er niet fijn voelen in die troep. Daarom is het belangrijk om eerst de boel op te ruimen, schoon te maken en voor een goede sfeer te zorgen zodat het gezin zich op zijn gemak voelt. Zo werkt het ook met je darmen; eerst de darmen optimaliseren met voeding en daarna pas de pre- en probiotica inzetten.
Tips bij het gebruik van probiotica
- Kies een probiotica van goede kwaliteit, en dan bedoel ik er geen één van de drogist. Bij suppletie geldt; goedkoop is duurkoop. Wil je weten welke je het beste kunt gebruiken? Ik help je graag!
- Gebruik probiotica minstens 2 á 3 maanden. Deze tijd heeft het zeker nodig voordat je verandering begint te merken.
- Gebruik verschillende probiotica zodat je daarmee verschillende soorten bacteriën binnenkrijgt.
- Wanneer je probiotica gebruikt is het ook goed om die bacteriën te eten te geven en dat doe je met prébiotica. Prébiotica zit soms ook al in de probiotica (het supplement) inbegrepen. Daarnaast is het verstandig om dit ook met voeding aan te vullen. Veel groenten zijn ontzettend gezond voor je darmen en daarmee je lijf. Om welke specifieke voeding het gaat kan je vinden in mijn blog darmflora. Probiotica en de juiste voeding zullen elkaar versterken.
- Stop met het gebruik van de probiotica als het een averechts effect heeft zoals bijvoorbeeld rare ontlasting of buikkrampen. Sowieso is het een goed idee om de probiotica op te bouwen zodat de darmen kunnen wennen.
Probiotica zelf gaat het probleem niet oplossen maar kan wel een goede bijdrage leveren in de aanpak bij eczeem en andere klachten.
Wil je meer informatie of twijfel je wat je aan de klachten van je kind kunt doen? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op zodat we een gratis mini-consult kunnen inplannen.
Groene groet,
Tamara