De buis van Eustachius
Een oorontsteking bij kinderen komt vaak voor. Vooral jonge kinderen zijn hier vaak de dupe van. Dit heeft te maken dat de buisjes van Eustachius nog heel klein zijn. Dit zijn buisjes die zorgen voor de verbinding tussen de neus, keel- en middenoorholte. Vooral bij baby’s en jonge kinderen is de afstand tussen die buisjes nog heel klein.
Ontstekingsproblematiek
Door het drinken van koemelk ontstaan er vaak klachten als eczeem, oorontstekingen, acné, darmkrampjes, astma en meer. Dit komt doordat koezuivel ontstekingsbevorderend werkt en allergie opwekkend is. Baby’s die kunstvoeding krijgen of kinderen die een glas melk drinken op basis van koemelk, krijgen daarmee veel caseïne binnen. Dit is een complex eiwit wat voor mensen moeilijk te verteren is. Dit heeft er alles mee te maken dat wij als mensen één maag hebben en de koe een viermagen-stelsel. Een kalf wat melk bij zijn moeder drinkt heeft geen enkele moeite om caseïne te verteren. De melk doorloopt alle vier de kamers om zo goed verteerd te kunnen worden. Wij mensen kunnen dat niet en moet de vertering in één keer goed gaan.
Misschien herken je ook wel dat melk slijmvormend is? Dit doet je lichaam niet voor niets, sterker nog, het is een beschermingsmechanisme. Het slijm verzacht de irritatie aan je slijmvliezen. Vooral mensen die de caseïne niet tolereren reageren hierop. Een oorontsteking ligt daardoor snel op de loer doordat die buizen van Eustachius nog heel klein zijn. Het slijm wat zich daar vormt is een voedingsbodem voor bacteriën en verplaatst zich snel naar die buisjes in de middenoorholte. Hoe meer melkproducten er genuttigd worden hoe meer slijmvorming er ontstaat. Een ‘andere buis’ loopt via de neus- en mondopening, de maag en het darmstelsel en eindigt uiteindelijk bij de anus. Er kan zich dus overal in de buis slijm bevinden en zo irritatie opwekken.
In de praktijk zie ik veel kinderen met dit soort ontstekingsproblematiek. Ouders zijn ten einde raad en gaan met hun kind naar de huisarts. Het lichaam fluistert en probeert je wat te vertellen. Vaak beginnen de klachten met een oorontsteking en/of eczeem. Wordt daar niet naar geluisterd, dan zou het kunnen dat je later ook astma ontwikkelt. Wacht je nog langer? Dan gaat je lijf vanzelf ”schreeuwen” en worden de klachten nog erger en kunnen er ook darmproblemen ontstaan. Het zijn allemaal signalen van je lijf die je wat probeert te vertellen. Als ik de klachten van het kind hoor en alle dominosteentjes bij elkaar raap, zie ik dat de klachten eigenlijk al veel langer bestaan. Luister altijd goed naar je kind en leer hem ook aan dat hij dat zelf ook doet. Negeer de klachten niet.
Is antibiotica de oplossing?
Vaak hoor ik van ouders terug dat hun kind geen last meer heeft van zijn oorontsteking doordat er antibiotica voorgeschreven is. Dat klopt, het is fijn dat er antibiotica bestaat en we kunnen zeker niet zonder in noodgevallen. Echter, zolang de oorzaak van de klacht niet weggenomen wordt zullen de klachten weer terugkeren. Bovendien vernietig je met antibiotica ook goede bacteriën die juist bijdragen aan een goede gezondheid. Wat er gebeurt is dat er (niet veel) later weer een oorontsteking opspeelt en er misschien wel buisjes in het oor geplaatst worden. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke opening tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Via deze buisjes kan ontstekingsvocht of slim weglopen uit het middenoor. Deze buisjes zijn tijdelijk en nemen nog steeds de oorzaak niet weg. Ik vind het een kans die veel in de reguliere zorg gemist wordt.
Het is dus een goed idee om bij kinderen die dit soort ontstekingsproblematiek hebben, te stoppen met koezuivel. Wij mensen zijn daar ‘gewoon’ niet voor gemaakt en het bespaart je een hoop ellende. Het is wel noodzakelijk om koezuivel te vervangen, zeker voor kinderen in de groei- en ontwikkeling. Aangeraden wordt om tijdens de zoogperiode zuivel te geven. Zuivel van geit- en/of schaap wordt beter verteerd. Als de ontstekingen teruggedrongen zijn kan het lijf zich herstellen. Je zult merken dat de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.
Plantaardig alternatief voor melk
In het blog ‘melk is goed voor elk’ vertel ik je meer over de effecten van koezuivel en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch voldoende calcium binnenkrijgt. Het calcium in melk is eigenlijk helemaal niet zo goed opneembaar, meer hierover lees je in het blog. De vraag of plantaardige melk als vervanging voor koemelk gebruikt kan worden ligt anders als het gaat om baby’s en kinderen in de zoogperiode. Amandelmelk, havermelk, sojamelk en andere plantaardige soorten kunnen niet 1-op-1 als vervanging voor koemelk gebruikt worden. Zuivel van een zoogdier is erg belangrijk voor de groei- en ontwikkeling van het kind, waarbij borstvoeding de voorkeur heeft. Krijgt je kind geen borstvoeding (meer), dan is het goed om zuivel van een ander zoogdier te kiezen zoals eerder benoemd. Plantaardige melk bevat niet de juiste voedingstoffen. Bovendien is er voor soja ook weer wat te zeggen.
Wil je meer weten hoe je deze klachten bij je baby- en/of kind kunt aanpakken? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op voor een gratis mini-consult. Dan kijk ik graag wat ik voor je kan betekenen. Door het analyseren van de gezondheid en het voedingspatroon van je kind kan ik hierbij helpen. Met een voedingsplan en begeleiding help ik je kind graag naar een lijf in balans.
Gezonde groetjes,
Tamara