Het lijkt wel zomer met deze tropische temperaturen. Ook staat de BBQ weer volop aan. Hartstikke gezellig natuurlijk, alleen is een gemiddelde ‘BBQ-maaltijd’ niet heel gezond. Veel vlees, stokbrood, smeersels en sausjes en daarbij weinig variatie en groenten. Als dat een keer gebeurt is er geen man overboord. Uit ervaring weet ik dat het niet bij één BBQ blijft maar dat dit ‘menu’ zich met deze warme dagen vaker herhaalt. Soms wel meerdere keren per week.
Het kinderlijf in de groei heeft genoeg voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Stokbroodjes, sausjes, frisdranken, veel vlees en ijsjes voldoen hier niet aan. Zo kunnen er tekorten ontstaan en krijgt het lijf niet wat het nodig heeft. Het kind blijft om eten vragen omdat deze voeding, of beter gezegd vulling, de ‘zoekactie’ niet uitschakelt. Het niet juist beantwoorden van de zoekactie kan bijdragen aan overgewicht. Belangrijk om je kind dit te leren!
Van kleins af aan is het beantwoorden van zoekacties van levensbelang. Het is belangrijk dat je dit als ouder je kind goed aanleert. Honger is een zoekactie naar voedingsstoffen. Wordt deze zoekactie niet op de juiste manier vervuld door bijvoorbeeld stokbroodjes, koekjes of een glas limonade, dan gaat de zoekactie kort daarna gewoon weer verder. Gevolg is dat je kind weer honger heeft..
Afgelopen week waren we lekker met het gezin op vakantie. Een gezin met 2 jonge kinderen waren witte bolletjes met chocopasta aan het eten. De peuter moest huilen en moeder benoemde ook dat het bedtijd was en dat hij vast slaap had. Ze gingen weg en niet veel later zag ik ze een ijsje eten. Heb ik problemen met een ijsje? Nee op z’n tijd mag dat best. In deze situatie is de zoekactie alleen niet juist vervuld. De peuter had behoefte aan slaap. Het gevolg is dat er zo meer gegeten wordt dan nodig en er overgewicht kan ontstaan.
Het westerse voedingspatroon bestaat uit vaak en veel eten. Vaak meer dan er nodig is. Het wordt ons ook steeds moeilijker gemaakt omdat er op bijna elke hoek van de straat (ongezond) voedsel te koop is. Daardoor eten we in overvloed. Het is goed jezelf af te vragen waarom je eet. Vaak is het ‘hoofdhonger’ of heeft het lijf waarschijnlijk behoefte aan water (want dorst), een wandeling (beweging, want te lang gezeten). Of ben je misschien wel verdrietig en grijp je zo naar voedsel om je verdriet te troosten (emotie-eten). Leer je kind om te luisteren naar zijn lijf.
Hieronder deel ik nog 3 voorbeelden van zoekacties:
- Wanneer je kind het warm heeft: Als je kind het warm heeft leren we hem om wat uit te trekken. Bijvoorbeeld om bij warm weer zijn jas uit te doen. Kinderen worden naarmate ze ouder worden een stuk onafhankelijker als zij zichzelf kunnen aankleden. De zelfredzaamheid vergroot het gevoel van zelfvertrouwen. Het tegenovergestelde geldt voor als je kind het koud heeft, dan leer je hem wat warms aan te trekken zoals een trui.
- Wanneer je kind dorst heeft: Als je kind dorst heeft leren we hem dat hij moet drinken. Laat de voorkeur uit gaan naar water. Uit ervaring weet ik dat veel kinderen niet zo houden van het drinken van water. Je kunt een ‘smaakje’ toevoegen zoals een schijfje citroen, blaadjes munt of een andere smaak zoals roodfruit met basilicum. Zelf doe ik ook vaak een scheut kokoswater door het water van mijn zoontje zodat hij beter drinkt. Zoete drankjes zoals limonade, frisdrank en pakjes bevatten veel suikers die niet goed zijn voor het kinderlijf. Hier lees je de waarheid over suiker.
- Wanneer je kind honger heeft: Vaak verward je lijf honger met dorst. Het is goed om eerst een glas (water) te drinken en een half uur te wachten. Zeker met warme dagen. Heeft je kind daarna nog steeds honger? Dan kan je een voedzaam tussendoortje geven. Wil je inspiratie voor de lunchbox? Deze vind je hier.
Ik hoop dat ik je met dit blog heb kunnen laten inzien hoe belangrijk zoekacties bij kinderen zijn. Wil je weten of je op de goede weg bent met voeding voor je kind? Of ben je zoekende welke voeding geschikt is voor het opgroeiende kinderlijf? Vraag dan een gratis mini-consult aan. In dit telefonisch consult geef ik je 2 tips die je op weg kunnen gaan helpen naar een gezond(er) kinderlijf.
Gezonde groet,
Tamara