Een van de meest onbegrepen voedingsmiddelen zijn vetten. Vetten maken je dik wordt er vaak gezegd. Ik zie het dagelijks om mij heen dat mensen geen vet durven te eten omdat ze bang zijn dat ze er dik van worden of dat ze er een te hoog cholesterol van krijgen. Sterker nog, ik zal je vertellen dat je JUIST dik wordt als je geen gezonde vetten eet! Dan heb ik het niet over de ongezonde vetten, oftewel de transvetten zoals pizza, patat, hamburgers, chips en noem maar op.
De voedingsmiddelen industrie doet er alles aan om de consument te misleiden en hun producten te slijten. Ze weten dat we bang zijn om dik te worden en daarom verzinnen ze producten als light…., vetvrij…., 0% vet…., etc. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt en daar wordt jaarlijks miljoenen omzet mee verdiend! Toch blijven we er door de mooie claims steeds maar intrappen. Erg hé?
Maar wat doen vetten in je lichaam?
Ik vertelde je net dat je juist dik wordt als je geen gezonde vetten eet, en ook kunnen we zonder vet niet gezond blijven. Vetten hebben we voor nodig voor erg belangrijke processen en functies in ons lichaam:
- Ze geven ons energie. Uit vet halen we onze energie en we slaan de ongebruikte energie op in lichaamsvet, om dit later te kunnen gebruiken.
- Belangrijk voor onze hormoonbalans. Ons lichaam heeft vet nodig om belangrijke hormonen aan te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan is cholesterol. Je lichaam maakt 75% van het cholesterol zelf en maar ongeveer 25% moet uit voeding komen.
- Gezonde vetten voor je brein. Wist je dat onze hersenen ook voor 60% uit vet bestaan en dat cellen ook vet nodig hebben? Door het eten van gezonde vetzuren verklein je de kans op hart- en vaatziekten, allergieën, eczeem, alzheimer en nog veel meer andere kwalen.
- Maar ook het transport van vet-oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K. Zonder vetten kunnen we deze vitaminen niet opnemen en door het bloed transporteren.
Vet zorgt ook dat je langer verzadigd blijft waardoor je minder snel trek zult hebben en daardoor minder snel gaat snaaien. Een belangrijke vetzuur is omega 3. Het draagt bij aan gezonde cellen doordat het celmembraan flexibel is en daardoor de voedingsstoffen makkelijker in de cel kunnen worden opgenomen en de afvalstoffen goed kunnen worden uitgescheiden. Wanneer je geen goede vetzurenbalans in je lijf hebt zal dit proces verstoord zijn.
Maar wat zijn nou goede vetten? Hieronder heb ik een lijstje gemaakt waar het o.a. inzit:
- Avocado
- Noten, pitten en zaden
- Vette vis (wilde zalm, haring, makreel)
- Eieren (ja niet alleen voor de eiwitten maar dus ook voor je vetten)
- Kokosolie, roomboter, extra virgin olijfolie.
Vermijd verkeerde vetten als halvarine, margarine en Croma. Deze transvetten zijn erg ongezond en zorgen voor ontstekingen in je lichaam en kunnen schade aan je bloedvaten veroorzaken. Kies liever voor bovenstaande vetten waarbij je het meeste plantaardige vetten eet (onverzadigd vet) en in iets mindere mate dierlijke vetten (verzadigd vet).
Zorg ervoor dat je aan elke maaltijd vetten toevoegt, deze zorgen er ook voor dat je langer verzadigd blijft.